Vanaf 1 juli 2024 treedt de Wet vaste huurcontracten in werking, met als doel om huurders meer zekerheid te bieden en de machtspositie van verhuurders te beperken. Deze wet introduceert vaste huurcontracten als norm, waarbij tijdelijke huurcontracten alleen onder specifieke omstandigheden mogelijk blijven. Dit artikel gaat dieper in op de hoofdlijnen van de wet, de uitzonderingen en de impact op verhuurders.
Sinds 1 juli 2016 zijn de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten uitgebreid. Dat leidde tot onzekerheid bij huurders over de voortzetting van hun huurovereenkomst. Hierdoor is de Wet vaste huurcontracten geïntroduceerd en per 1 juli 2024 ingegaan. De wet wijzigt diverse artikelen in andere wetgevingen zoals het Burgerlijk Wetboek en de Woningwet.
Sinds 1 juli 2024 heeft elke huurder automatisch een vast huurcontract. Dit contract kan alleen in bijzondere omstandigheden worden ontbonden, zoals bij langdurige wanbetaling of herhaaldelijke overlast. Voor bestaande tijdelijke contracten geldt dat deze doorlopen tot de afgesproken einddatum en daarna worden omgezet in een vast contract.
Uitzonderingen zijn mogelijk voor zelfstandige woonruimtes tot 1 juli 2026 en voor onzelfstandige woonruimtes tot eind juni 2029.
Verder zijn er specifieke uitzonderingen waarbij een tijdelijk huurcontract van maximaal twee jaar is toegestaan, zoals bijvoorbeeld voor studenten, huurders in renovatieperiodes, en huurders uit maatschappelijke opvang. Andere uitzonderingen, zoals de diplomatenclausule en verhuur op grond van de Leegstandswet, bieden ruimte voor tijdelijke verhuur onder bepaalde voorwaarden.
De nieuwe wet kan onbedoeld leiden tot een extra tekort aan huurwoningen, omdat verhuurders terughoudender kunnen worden met het aangaan van vaste huurcontracten. Bovendien zijn er al diverse andere wetten die verhuur minder aantrekkelijk maken, zoals de Wet goed verhuurderschap en aankomende regels omtrent het energielabel van woningen.
Veel particulieren die een (tweede) woning verhuren als investering, krijgen met steeds meer regels te maken. De Wet vaste huurcontracten is een van deze regels, die de verhuurpraktijk aanzienlijk kan beïnvloeden. Verhuurders moeten zich bewust zijn van de nieuwe wettelijke verplichtingen en mogelijke gevolgen voor hun huurinkomsten en -beheer. Het is belangrijk om juridisch advies in te winnen en tijdig aanpassingen te doen in huurcontracten en verhuurstrategieën.
De Wet vaste huurcontracten biedt huurders meer zekerheid en beperkt de mogelijkheden voor tijdelijke huurcontracten. Hoewel dit de positie van huurders versterkt, kan het dus ook leiden tot een verminderd aanbod van huurwoningen. [H2] Meer weten?
NIBE-SVV biedt een breed scala aan opleidingen en trainingen voor financieel adviseurs, zodat ze altijd volledig op de hoogte blijven: